Back to All Events

OSSIP


 
 

photo credit Mike Bink fotografie

 

OSSIP – Francis Boeske Projects by Paul Voors

Bij het binnengaan van galerie Francis Boeske Projects is mijn aandacht gelijk gegrepen. Hier gebeurt iets bijzonders. De vele werken in de ruimte houden het midden tussen collages en installaties.  Fragiel, open, een kinderlijke tederheid maar naïef is het allerminst. Het was een overzicht van het werk van kunstenaar Ossip.

img_0070kunstenaarossip-locatiefrancis-boeske-projects.jpg

Een uitgesneden oude foto van een naakte vrouw staat op een krukje. Vanuit haar lichaam komt een waaier van dunne ijzerdraden. Aan de uiteinden is tule bevestigd, dat haar als een aura omringt. Alsof ze een heilige is. Ik kijk er een tijdje naar, het heeft iets heel vanzelfsprekends maar kan het desondanks niet plaatsen.

Oude bestaande beelden nemen een centrale positie in, in het werk van Ossip. Ze zijn niet gemaakt zijn om mooi te zijn maar dienden een functioneel doel. Medische materiaal, afbeeldingen van oude schilderijen, foto’s die handelingen of oefeningen registreren. Ze hebben hun doel gediend maar de kunstenaar geeft ze een nieuw leven. Letterlijk, lichaamsdelen hangen aan een draad en wiegen zachtjes, of kunnen draaien om een as. Ook maakt hij ruimtelijke creaties, door afbeeldingen op te delen in puzzelstukken en ze te verwerken in een sculptuur.

In schoonheid is Ossip niet geïnteresseerd.  Het hoeft niet mooi te zijn. Zijn werk is ook een protest tegen de gelikte kunst die veel op beurzen wordt getoond. Niets wordt verborgen, verstopt of opgepoetst. Het werkproces is dan ook zichtbaar, hoe dingen bevestigd zijn, een onbedoelde vingerafdruk, lijmresten, roest.

Ossip is toeschouwer van zijn eigen kunstenaarschap. Hij stuurt niet, dwingt niets af, kijkt toe, wacht af en volgt zijn intuïtie. Dat is de manier waarop zijn creaties ontstaan.  Het gebeurt gewoon, gekscherend noemt hij zichzelf een magiër.

Magiër of niet, zijn kunst betovert. Je kunt heerlijk verdwalen tussen zijn werk. Op het randje van outsider art, rauw maar ook teder, open maar vol geheimzinnigheid, geen schoonheid maar toch bijzonder mooi.

expositie: Ossip t/m 4 mrt 2017 (do – za, 12-18 uur)
locatie: Francis Boeske Projects, Ms. van Riemsdijkweg 41A | 1033 RC Amsterdam

kunstblijfteenraadsel.nl


KUNST OM TE HUILEN

Column_ Sietske van Zanten

Geëmotioneerd raken door beeldende kunst.
Is u dat wel eens overkomen?
Door muziek, een boek, een film een theatervoorstelling vast wel een keer.
Maar door een statisch object?
Een doek met verf. Een vel papier met potlood. Een koud stenen beeld?
Meestal gebeurt er niets. Geen vlinders in de buik. Geen druk van tranen achter de ogen. Geen extase. Hooguit een kleine glimlach.
Toch kan beeldende kunst deze golf van emotie wel degelijk teweeg brengen.
Het is mij een keer overkomen. Op een kunstbeurs. De laatste plek waar ik een dergelijke ervaring verwacht had. Onrustige omgeving, veel geluid, veel beweging, veel mensen en heel veel te zien.
De dynamiek, de snelheid, de korte gesprekjes, het netwerken. Weinig gelegenheid om mij af te sluiten van de wereld om mij heen. Weinig mogelijkheid om volledig in een verhaal op te gaan zoals bij tijdens het lezen van een boek in een volle trein.
Maar toch gebeurde het. Het is alweer jaren geleden, misschien wel meer dan tien jaar. Het was een kunstwerk van Ossip. Ik weet nog precies hoe de beursstand van Galerie Ramakers er uit zag en waar het kunstwerk hing. Bovenal hoe het werk mij raakte.
Alsof er een mes in mijn hart werd gestoken.
Of ik het gekocht heb?
Nee.
Soms mis ik het wel. Bekruipt mij een gevoel van spijt dat ik het niet aangekocht heb. Snel buig ik deze gedachte om dat het goed is zo.
Het werk raakte mij misschien wel te sterk. Ik koester het beeld en de herinnering. Maar het is niet het kunstwerk waar ik dagelijks thuis mee geconfronteerd wil worden.
Een professor zei eens tijdens een college dat zij meerdere manieren van kijken naar kunst heeft. Als zichzelf en als kunsthistorica.
Zo denk ik ook dat er meerdere manieren van verzamelen zijn.
In mijn hoofd bestaat een prachtige verzameling kunstwerken die mij raken, emotioneren en verwonderen. Van deze verzameling zijn er weinig kunstwerken die ik echt zou willen bezitten. Daarnaast bestaat ook een wensenverzameling. Van die kunstwerken waarover je kunt dromen.
Én er zijn van die kunstwerken die ik om me heen wil hebben. Waar ik meteen geld aan uitgeef. Of geld voor op zij zet. Kunstwerken die ervoor zorgen dat ik iets anders, bijvoorbeeld die nieuwe laarzen niet koop of die verbouwing verder naar de toekomst schuif. De komende tijd is er weer veel schoons te bewonderen, op diverse kunstbeurzen, in musea en galeries.
Ga er heen en stel uw eigen collectie samen.*
Misschien weet een van de kunstwerken uw hart te stelen.

*Het is leuk om er een gewoonte van te maken bij ieder kunstbezoek een werk in gedachte mee te nemen. Levert vaak leuke gespreksstof op. Wie heeft wat meegenomen en waarom?

Wat te bezoeken?

Ossip
Een keuze uit het atelier van Ossip is tot 5 februari te zien bij Galerie Ramakers in Den Haag. Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag.
De galerie is open van woensdag tot en met zaterdag van 12 - 17 uur. Iedere zondag open van 13.00 - 17.00 uur.

Vanaf 22 januari is ook in Amsterdam het werk van Ossip te zien bij Francis Boeske Projects.
Zij presenteert Ossip, A personnal Selection of 30 years.Francis Boeske Projects, Ms Riemsdijkweg 41A, Amsterdam
Geopend op afspraak en van donderdag tot en met  zaterdag van 12u tot 18u.

 lamlisse.nl

Later Event: February 7
Art Rotterdam 2017