Back to All Events

Danielle Kwaaitaal


 
 
 
 

Het werk van Danielle Kwaaitaal ken ik al sinds haar eerste solotentoonstelling bij Bloom Gallery; zij was een van de eerste kunstenaars die haar foto's digitaal bewerkte. En ik vond het intrigerend en zeer bijzonder.

Inmiddels 25 jaar later, maakt Danielle een presentatie van haar meest recent werk bij mij in de galerie. De stilleven serie BLACK-OUT is een vervolg op de serie Après nous le Déluge die tijdens het Fotofestival in Naarden in première ging. In haar nieuwe serie maken pasteltinten plaats voor een stemmig zwart-wit pallet met een rijkdom aan details.

Danielle onderzoekt de grenzen van de fotografie, de relatie tussen fotografie en schilderkunst is voor haar een belangrijk uitgangspunt. Zij ensceneert en bewerkt haar foto's en geeft ze daarmee een persoonlijke en diepere betekenis. De titel BLACK-OUT verwijst naar een donkere, analoge wereld als gevolg van een digitale storm. Nadat de beelden eenmalig op groot formaat zijn geprint, worden de digitale bronbestanden vernietigd. Hiermee doorbreekt Danielle Kwaaitaal de fotografie-traditie van meerdere oplagen en komt haar werk weer dichterbij de schilderkunst te staan. Opnieuw toont zij een nieuwe 'vorm' binnen de beeldende kunst. Sinds haar eerste solotentoonstelling heeft haar werk niets aan zeggenschap ingeboet. Haar nog altijd even avontuurlijke geest heeft weer een intrigerende als zeer bijzondere beeldenreeks voortgebracht.  

Later Event: April 19
YIA Art Fair Brussels 2017